top of page

Manteniment de mans en CrossFit

Quan comences a fer CrossFit, només hi ha una cosa que et fa més mal que aixecar la barra, i són les mans. Encara que al principi els calls poden prendre's orgullosament com a «ferides de guerra», la veritat és que, sense una cura correcta, poden limitar-nos bastant en els nostres entrenaments.


Veurem alguns consells per a millorar la seva aparició i el tractament de les possibles ferides provocades per la fricció.


Quan existeix un frec en una part de la nostra pell, aquesta reacciona creant noves capes per a engrossir la seva barrera natural i evitar ferides obertes. Justament, en CrossFit són molts els exercicis en els quals la fricció és màxima i el nombre de repeticions és elevat, amb la qual cosa les probabilitats que apareguin ferides o empitjori l'estat dels calls si no estan ben protegits, són molt altes.


Sens dubte, l'agafament és un dels aspectes principals a tenir en compte i un dels errors més freqüents. A vegades s'agafa la barra amb la part central de la mà, de manera que la barra pressiona la carn que queda entre els dits i el palmell de la mà i apareixen les ferides. Per contra, la teva base de suport hauria de ser l'espai que forma la unió dels dits amb el teu palmell. D'aquesta manera, queda menys quantitat de pell atrapada entre la teva mà i la barra.


D'altra banda, et recomanem aplicar crema hidratant de mans abans de dormir perquè la pell estigui suau i flexible i, si ets una persona propensa a generar dureses, el rasurador de calls t'ajudarà a llevar capes de pell morta. El recomanable és fer-ho quan estiguin una mica humitejades després de la dutxa.


L'última recomanació i més lògica és que inverteixis en unes calleres. N'hi ha de tota mena: amb sivelles, velcros, amb més o menys subjecció en el canell; però totes elles amb la funcionalitat de millorar el teu agafament i evitar-te ferides a les mans. A més, les callares, retenen el magnesi, per la qual cosa no hauràs de parar cada dos per tres per a evitar la falta de fricció.


Per a mantenir-les com a noves, recorda no utilitzar productes agressius. Si el que vols és treure'ls-hi l'olor, fica-les en el congelador. Si estan suades, no les fiquis dins de la motxilla; posa-les a assecar fora o penja-les de la teva motxilla.

Què fer si ja tens ferides o calls oberts?


Si el mal ja està fet, no hi ha més remei que posar-se a la feina com més aviat millor per a tractar de millorar-ho.


Segurament la ferida es produeix a la meitat d'un WOD. Sempre que no sigui greu, pots aplicar magnesi per a assecar la zona i continuar entrenant. Una vegada acabada la teva sessió, neteja la ferida amb aigua i sabó per a eliminar possibles restes de magnesi i sang. Un cop neta la zona, retira amb una fulla o tallaungles qualsevol resta de pell sobrant, aplica una pomada d'efecte antibiòtic i, per a acabar, cobreix la zona amb un embenatge o apòsit esterilitzat. Repeteix aquest procés diverses vegades al dia per a evitar que la zona s'infecti i retardi la recuperació. Tingues en compte que les ferides no han d'estar ni excessivament seques (aplica alguna crema) ni molt humides (deixa-les a l'aire lliure perquè assequin).


Calcula que el període mitjà de recuperació d'aquest tipus de ferides oscil·la entre els 7 i 10 dies, depenent de la zona en la qual es trobi (en els plecs triga més a sanar) i de les complicacions que pugui patir.


Si durant aquest període tornes a entrenar o a fer activitats que requereixin una fricció a les mans, no oblidis protegir-les adequadament amb un embenatge i esparadraps per a evitar el contacte amb les ferides.


En fi, per a mantenir les teves mans i que les possibles ferides no siguin una tortura en els teus entrenaments, la clau és que la teva mà sigui tot un call. Eh? Així és! L'objectiu és que la pell quedi dura però no tan dura com per a trencar-se.
bottom of page